Kursöversikt

Välkommen till "Kreativt skrivande" vid Högskolan Dalarna

Kursen ges på distans och alla undervisningsaktiviteter som föreläsningar, seminarier, handledningar med mera äger rum online.

Kursstart är 9 juni kl. kl. 10.00 på Zoom https://du-se.zoom.us/j/67862675050, som är det Zoom-rum som kommer användas för de lärarledda passen under kursen. Övrigt schema hittar du nedan eller i kurskalendern. Vid kursstart fylls en viktig enkät i, som ligger till grund för besgruppsindelning. Du kan redan fylla i den genom att klicka på denna ENKÄTLÄNK.Läs mer om basgrupper via denna länk.

För en lyckad kurs behöver du också lära känna hur detta kursrum fungerar. Denna korta filmintroduktion till kursrummet guidar dig runt lite grann: Guide till kursrummet

. Det finns också guider som är allmäna för att till exempel förstå menyer och hur "Grupper" funkerar med mera: https://canvas.du.se/courses/1253/assignments/syllabus

Det viktigaste av allt kommer vara ditt eget skrivande, förberedelserna du gör inför det och hur du utför uppgifterna som ingår i kursen. I det ingår diskussioner via Zoom (eller via diskussionskamrater med en basgrupp). Du kommer att få tillgång till inspelade föreläsningar, uppgifter, texter och diskussionsforum via detta kursrum. Handledning under arbetet sker framför allt i gruppsession och genom frivilliga frågestunder med olika lärare. Examination sker genom deltagande i gruppdiskussionerna/seminarier i form av Zoom-möten eller skriftliga inlägg i diskussionsforum samt genom skriftliga inlämningsuppgifter, som beskrivs under respektive modul nedan.

Uppgifterna handlar först om tankar och reflektioner inför skrivandet utifrån litteratur och föreläsningar om olika aspekter på berättelsernas form och innehåll. I den andra delen av kursen görs en inlämning av en skriven berättelse.

Vi kommer i huvudsak arbeta med två grundtyper av berättelser: Noveller och manus för film/TV.  Du väljer själv vilket. Att arbeta med kortare romankapitel eller pjäs går också. Tanken är att du inte behöver komma med en påbörjad text. Men det är också möjligt att använda kursen för att bearbeta material som du redan har skrivit.

Omfattningen på den berättelse du skriver här behöver dock vara begränsad, för att du ska kunna bearbeta materialet noga. En novell eller ett romankapitel bör i kursen ligga på 1200-3000 ord (vilket motsvarar c:a 3-8 sidor), ett filmmanus bör vara 8-12 sidor (motsvarande lika många minuters speltid). 

Förberedelse

Redan före kursstart kan du börja förbereda dig inför kursen genom att fundera på några frågor vi kommer ställa vid kursstart: Varför och hur vill du skriva om vad? Hur kan du göra det angeläget för andra? I synnerhet behöver du bestämma dig för om du ska skriva film/TV-manus eller novell/romankapitel eftersom det valet avgör vilken kurslitteratur du ska skaffa (räkna med tre veckors leverans för att vara på säkra sidan, beroende på var du köper).

Du behöver också skaffa kurslitteraturen så att du har den vid kursstart. 

Litteratur

Viss baslitteratur för kursen behöver du skaffa själv. Vissa texter finns i kursrummet eller digitalt via högskolans bibliotek.
Om du kommer inrikta dig på att skriva novell/romantext så ska du skaffa
1. Stephen Kings bok: "Att skriva" i valfri upplaga. Den engelska titeln är "On Writing".
2. John Yorkes bok: "Den odödliga sagan: Om hur och varför vi berättar historier". Den engelska titeln är "Into the Woods: A five act journey into story".
3. Richard Rosengrens bok: "Karaktärer, repliker, dialog".

Om du kommer inrikta dig på film/TV-manus så ska du skaffa
1. "Alternative Scriptwriting: Contemporary Storytelling for the screen", upplaga 5 eller 6, av Ken Dancyger och Jeff Rush, som också finns tillgänglig online via högskolans bibliotek, när du registrerat dig och fått inloggningsuppgifter: https://go.exlibris.link/1j0RM5Nt
2. John Yorkes bok: "Den odödliga sagan: Om hur och varför vi berättar historier". Den engelska titeln är "Into the Woods: A five act journey into story".
3. Richard Rosengrens bok: "Karaktärer, repliker, dialog".

Därtill tillkommer kortare texter, som kommer finnas i kursrummet, för varje tema på skrivandet och berättelser.

Kursmoduler

Kursen är, som antytts, indelad i två moduler: 

  • Det kreativa skrivandets teori, verktyg och processer - 3 hp
  • Fiktionsskrivande - 4,5 hp

Under den första modulen arbetar du med att utveckla en idé. Du kommer du ta del av teoritexter att inspireras av. Vecka för vecka bygger du gradvis upp grunden för själva skrivandet i den andra modulen. Varje vecka diskuterar du vissa aspekter på din berättelse i en liten studentbasgrupp med andra kursdeltagare, efter att ha förberett dig genom att läsa, tänka och skriva om din skrivprocess, tematik för ditt berättande, val av karaktärer, deras egenskaper och funktion, användning av meningsfull dialog, handling, miljö och andra element  som är betydelsebärande i din berättelse. Inte minst behandlas också val av stil och genre samt hur du kan bygga upp din berättelsestruktur på.

Under den andra modulen arbetar du självständigt med att skriva din berättelse utifrån den grund du lagt. Då finns också visst utrymme för individuell handledning inför slutinlämning.

Lärare i kursen är i olika faser

Christo Burman, kursansvarig (cbm@du.se)
Joakim Hermansson, kursansvarig (jhr@du.se)
Åsa Linder (asli@du.se)
Piotr Marciniak (pma@du.se)

För att delta i kursen ska du ha en väl fungerande uppkoppling samt en dator med kamera och mikrofon.

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum