Kursöversikt

Bild 3 Jigoro_Kano_and_Kyuzo_Mifune_(restoration).jpg

Välkommen till: Grundläggande judohistoria, judo i samhället och judodidaktik VT 2025

vid Högskolan Dalarna!

Den här kursen anordas i samarbete med Svenska Judoförbundet och går på distans med digital föreläsningar, egna litteraturstudier, tre fysiska träffar (som kommer att spridas ut över tre helger under våren). Merparten av dina lektioner kommer att ske via zoom och på de fysiska träffarna under praktikhelgerna. Vi kommer även att spela in vissa av föreläsningarna för dig som inte har möjlighet att delta via zoom men vi rekommenderar att ni när det är möjligt deltar "live" även under dessa föreläsningar då det brukar bli mest givande så genom att ni då får möjlighet att diskutera och utbyta erfarenheter med varandra. Kursen examineras genom aktivt deltagande på de fysiska träffarna (Assisterande klubbtränarutbildning, Klubbtränarutbildning samt en introduktionshelg till kata), två skriftliga inlämningsuppgifter och två digitala seminarier som behandlar inlämningsuppgifternas ämne. 

Denna kurs ingår i det andra av totalt åtta kurspaket, som ges på halvfart och distans för judotränarstudenter. Efter att ha genomfört och godkänt alla åtta terminer, har du möjlighet att ansöka om en tvåårig högskoleexamen som judotränare.

I kursen undersöks de sociala förutsättningarna och omständigheterna kring judons uppkomst och tidiga utveckling. Vi behandlar judons grundläggande principer och tekniker, samt dess moderna historia. Kursen sätter dessa i relation till samhällsutmaningar såsom kriminalitet och folkhälsa, och diskuterar judons potential att bidra till hållbar utveckling.

Vidare belyses de fysikaliska och biomekaniska principerna bakom judotekniker. De grundläggande didaktiska modellerna för judoteknik beskrivs, analyseras och praktiskt tillämpas. Kortsiktig träningsplanering inom judon behandlas och problematiseras. Slutligen diskuteras de centrala säkerhetsaspekterna vid judoträning och -tävling.

Vi hoppas att du kommer att bli inspirerad genom intressanta och utmanande diskussioner tillsammans med dina kurskamrater och oss lärare. Som all undervisning vid Högskolan Dalarna, ska undervisningen i kursen vila på teoretisk och vetenskaplig grund samt beprövad erfarenhet

Ett viktigt syfte med kursens planering är att skapa samband mellan teori och praktik.  Vi ser gruppen som en viktig resurs i alla kursens aktiviteter och deltagare från tidigare kurser har särskilt framhållit att de diskussioner och den samverkan under praktiken som uppstår i grupperna är mycket värdefulla. Kursens omfattning är begränsad, vilket gör det omöjligt att gå djupt in i alla kursens delar, men vi hoppas att denna utbildning kommer att bidra till att öka ditt intresse för dessa frågor och ge dig verktyg att fortsätta din professionella bana som judotränare!

 

Här hittar du ett övergripande schema för kursen (bifoga fil)


 

 

 

 

röd dalahäst

Kursplan

Kontaktinformation

lila dalahäst

Litteraturlista

Namn

Kursansvarig

Karin Strömqvist Bååthe

ksb@du.se

 

Namn

Undervisande lärare

Michail Tonkonogi

mtn@du.se

 

Samt gästföreläsare och Svenska Judoförbundets metodikhandledare

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum