Kursöversikt

Dalarna University Centre for African Studies logga med en karta över Afrika till höger i bild.

Välkommen till distanskursen online Introduktion till Afrikastudier hösten 2024! (kursen går alltså inte i BORLÄNGE!)

Kursen ges helt online och är tänkt för alla som vill försöka hinna med en intressant högskolekurs vid sidan om arbete, studier, familj och fritid. Kursen är en ren introduktionskurs fr.a. till Afrika söder om Sahara och består av relativt lättillgänglig litteratur. Jag tycker själv att huvudboken, Afrika: framtidens kontinent, av den mångårige Afrikajournalisten Richard Dowden, bjuder på nya, ibland oväntade, spännande infallsvinklar och ofta härliga läsupplevelser! Huvudboken kan man läsa in ganska mycket i sin egen takt men vid några tillfällen, kvällstid utspridda över hela hösten, träffas vi för att samtala om några av kapitlen. Till dessa träffar, seminarierna, ska man ha läst de angivna sidorna i huvudboken och formulerat tre frågor att ta upp på seminariet. Det är roligt om frågorna kan leda till vidare samtal men det finns inget ”rätt” eller ”fel” i vilka frågor man presenterar utan det kan få bero på deltagarnas varierande bakgrund och intressen. Kursen avslutas inte med någon skrivning. Efter det sista seminariet är man godkänd på kursen om man har läst huvudboken och deltagit aktivt vid minst fyra av fem seminarier.

Förutom huvudboken, har vi två böcker som framförallt ska ses som referenslitteratur, alltså inte obligatorisk läsning till seminarierna. Den trebenta pallen utgör en första introduktion för den som ev. tycker sig behöva en mer grundläggande översikt till hela eller delar av Dowdens bok. Makt och vanmakt i Afrika kan, å andra sidan, vara lämplig för den som kanske vill fördjupa sig i något av det vi tidigare diskuterat på seminarierna.

Till hjälp för inläsningen och förståelsen kommer jag att erbjuda ett par översiktliga föreläsningar om några av de områden jag själv forskat på. Dessa kommer att sändas i realtid med möjlighet till frågor och nås då via högskolans websida. Därefter kommer föreläsningarna att finnas tillgängliga på kursens Learn-sida.

All viktig information om kursstart, schema, litteraturhänvisningar, diskussionsfrågor, etc. kommer att finnas från mitten av Augusti på den här sidan som är tillgänglig direkt efter registrering. Kursstart kommer att bli i mitten-slutet av september. 

Vad är Afrika? Afrika är en enormt stor kontinent med en ofattbar mångfald av människor, språk, samhällen och religioner – och därmed nästan omöjlig att enkelt sammanfatta. Richard Dowden skriver: ”Varje gång man säger ’Afrika är…’ smulas orden sönder och faller till marken. Från varje generalisering måste man undanta minst fem länder. Och just när man tror att man har naglat fast ett faktum, ett definierande karaktärsdrag, märker man att motsatsen gäller på andra ställen. Afrika är fullt av överraskningar.” Några huvudlinjer hoppas jag ändå att vi tillsammans ska kunna utmejsla. Varmt välkomna till en förhoppningsvis spännande kurs om Afrika!

Lars Berge, kursansvarig

labe@du.se

 

Jag heter Lars Berge. När jag växte upp i Liberia i Västafrika kom jag, trots att jag då bara var en liten pojke, att få vara med på presidentens, William Tubmans, begravning i huvudstaden Monrovia 1971. Tubman var gammal och hade varit president i många år men eftersom Liberia och Etiopien var de två länder i Afrika som aldrig koloniserats kom de att symbolisera Afrikas frihet i synnerhet mot södra Afrika som dominerades av vita. Nästa alla Afrikas statschefer var med. Jag kom att stå alldeles bredvid presidentens kista där han låg på lit de parade. Om jag ställde mig på tå kunde jag se hans näsa. Men framför allt såg jag alla statsöverhuvuden defilera förbi mellan mig och kistan. Yakubu Gowon från Nigeria Leopold Senghor från Senegal, Edward Akufo-Addo från Ghana, Idi Amin från Uganda, kejsaren Haile Selassie från Etiopien och en ändlös rad av alla andra. I min hemstad uppe i norr, på gränsen till det socialistiska Guinea, möttes emellanåt öst och väst. Sekou Touré från Guinea, alltid vitklädd, självmedveten, åtföljdes ibland av Miriam Makeba, den karismatiska antiapartheidsångerskan från Sydafrika, och hennes man, Stokely Carmichael, från de Svarta pantrarna i U.S.A. Där och då väcktes mitt intresse för Afrikas folk och länder, kulturer och religioner. Jag antar att jag blev, vad Dowden kallar, en fous d’Afrique. Senare i mitt liv kom det att handla om Sydafrika och KwaZulu-Natal, Nigeria och Etiopien.

Ärkebiskopen Desmond Tutu och Lars Berge, Natal Witness, Pietermaritzburg i mars 1987

För nästan 20 år sedan startades det internationella Mastersprogrammet i Afrikanska studier vid Högskolan Dalarna av nio Afrikaforskare som på olika vägar hade hamnat i Falun. Vi hade upptäckt att den ena efter den andra Afrikainstitutionen stängts ner runt om i Europa samtidigt som det öppnades nya i Kina, Indien och Brasilien. I Sverige finns ämnet endast vid Högskolan Dalarna. Runt om i världen domineras det oftast av Statskunskap, Internationella relationer eller Antropologi. Internationellt sett är Afrikanska studier vid Högskolan Dalarna unikt eftersom det dels är mångvetenskapligt dels utgår från humaniora. Ämnet bärs upp av modern Afrikansk historia, Religionsvetenskap och Utbildningsvetenskap. Tillsammans med universiteten i Bologna och Uleåborg grundade vi Dalarna University Centre for African Studies (DUCAS, kom gärna med och se vad vi gör på Facebook!) Idag är DUCAS ett nätverk med ett 20-tal universitet främst i Europa men också i Afrika för rekrytering av studenter och utbyte av gästlärare, ofta några av de främsta specialisterna på sina respektive områden och delar av Afrika. 2011 erkändes Afrikanska studier vid Högskolan Dalarna tillsammans med Universitet i Bologna som Centre of Excellence av Italiens ministerium för universitet och forskning. Hösten 2021 gav vi för första gången denna nybörjarkurs, helt på distans - och på svenska. Något av en fortsättning med ett liknande koncept – men med kurslitteratur på engelska – är Afrikas moderna historia (GHI2Q6, 7,5 högskolepoäng), som ges vårterminer. Välkomna! 

 

röd dalahäst

Kursplan

Kontaktinformation

lila dalahäst

Litteraturlista

Namn

Kursansvarig

"användarnamn"@du.se

 

Namn

"Roll i kursen"

"användarnamn"@du.se

 

Namn

"Roll i kursen"

"användarnamn"@du.se

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum