Kursöversikt

Campus Falun-22131-smal.jpg

Hej och välkommen!

Detta kursrum vänder sig till dig som går den fristående kursen Att leda kollegiala lärprocesser i förskola och skola vid Högskolan Dalarna. Här hittar du kursens lärandemål, se fliken Lärandemål. Dessutom finns allmän kursinformation samt beskrivningar av varje seminarietillfälle med information om vilken litteratur du ska läsa och på vilket sätt du ska förbereda dig. Vidare finns instruktioner till det utvecklingsarbetet som alla deltagare ska arbeta med under kursen. Allt detta hittar du under fliken Moduler. 

Kursens övergripande mål är att den studerande ska utveckla grundläggande kunskaper, färdigheter och förhållningssätt i det kollegiala lärandet som en del av verksamhetens systematiska kvalitetsutvecklingsarbete. Deltagarna ska vidare utveckla kunskaper, färdigheter och förhållningssätt i att leda kollegiala lärprocesser. 

Kursen består av fem seminarier i seminariegrupper om 8 - 10 personer. I samband med seminarierna skriver alla deltagare ett eget reflektionsprotokoll (se mall under fliken Moduler) med tankar och exempel på vad man tar med sig från seminariet och från den kurslitteratur som är kopplad till dessa.  Under kursens gång arbetar också alla deltagare med att planera och eventuellt även genomföra ett utvecklingsarbete i den egna verksamheten. Det krävs därför att du har tillgång till pedagogisk praktik i förskola eller skola för att kunna planera detta utvecklingsarbete.  

Seminarieformen bygger på att du som deltagare är väl förberedd inför varje seminarium vilket betyder att du tagit del av informationen i detta kursrum och att:  

  • du har läst aktuell kurslitteratur och tagit del av aktuella föreläsningar 
  • du har gjort och lämnat in aktuella uppgifter 
  • du har frågeställningar som du vill diskutera 
  • du är observant på eventuella ändringar som er seminarieledare eller kursansvarig meddelat i lärplattformen Canvas och/eller via mejl. 

Viktigt! Du behöver förbereda dig inför kursstart, se under fliken Moduler. Information finns även under fliken Anslag.  

Vi ser gruppen som en viktig resurs i alla kursens aktiviteter och deltagare från tidigare kurser har särskilt framhållit att de diskussioner som uppstår i grupperna är mycket värdefulla. Kursens omfattning är begränsad, vilket gör det omöjligt att gå djupt in i alla kursens delar, men vi hoppas att denna utbildning kommer att bidra till att öka ditt intresse för dessa frågor och ge dig verktyg att fortsätta din professionella utveckling som lärare i högre utbildning i samarbete med kollegor.

Ta även del av denna föreläsning inför kursstarten:

När vi närmar oss kursstart kommer du här hitta ett övergripande schema för kursen


 

 

 

 

röd dalahäst

Kursplan

Kontaktinformation

Basgruppsledare

lila dalahäst

Litteraturlista

Eva-Lena Embretsen

Kursansvarig Utbildare            ele@du.se

Basgrupp 1

 

Mattias Gradén

Utbildare                                   mga@du.se

Basgrupp 2

 

Johanna Katrin

Utbildare                                   jkt@du.se

Basgrupp 3

 

Stefan Weinholz Magnusson

Utbildare                                   wst@du.se

Basgrupp 4

 

Mikael Magnusson Weinholz

Kursadministratör                    mmw@du.se

 

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum