Kursöversikt

Välkommen till kursen Introduktion till hållbara energisystem!

Hej och välkommen till kursen Introduktion till hållbara energisystem (GEG2ZR) höstterminen 2024.

Kursen ges som del i Högskoleingenjörsprogrammet för Hållbara energisystem och som fristående kurs. Kursen ges dessutom både som campuskurs och som distanskurs. Det betyder att du kan ta dela av alla föreläsningar och lektionsövningar både på plats i nya campuset i Borlänge och online. Föreläsningar och övningar spelas också in så du kan ta del av föreläsningen eller lektionen senare. Inspelningarna kommer att finnas tillsammans med det visade materialet här i Canvas under Moduler.

Vi som skriver det här heter Mats Rönnelid och Hans Ersson. Mats är professor i Energiteknik och har mångårig erfarenhet från forskning och utbildning inom hållbar energi. Hans, som också är kursansvarig, jobbar förutom med undervisning även med samverkan med det regionala näringslivet inom energiområdet. Vi är huvudlärare i kursen, men du kommer att möta några till av våra duktiga medarbetare och lärare. Du möter Linda Tufvesson och Johan Heier i det djupare avsnittet om hållbarhet. Linda är specialist på livscykelanalys och hållbarhet. Johan är förutom lärare även ansvarig för vårt program Högskoleingenjör i hållbara energisystem. I den rollen möter du som läser programmet Johan redan de första dagarna av terminen. Sarah Ramsay kommer att ge dig guidning i hur Du ska skriva en rapport och hur du presenterar ett arbete. Du kommer att möta ytterligare några gästföreläsare.

Kursen ger en introduktion till det energisystem som förser vårt samhälle med energi och anlägger ett tydligt hållbarhetsperspektiv. Kursen ger också en överblick över världens energianvändning och de energimässiga utmaningar vi står inför och arbetar med. Vi är alla som privatpersoner del i energisystemet och kanske blir det även för dig ett huvudtema i yrkeslivet.

Vilka böcker vi använder visas i Litteraturlista som du hittar längst ner på startsidan här i Canvas. Boken Hållbar utveckling: en introduktion för ingenjörer av Jon-Erik Dahlin är huvudbok. Den kommer du att ha nytta av hela utbildningen då den ger en bra beskrivning av de utmaningar som samhällets energianvändning måste hantera. Energiförsörjning - En introduktion till vårt energisystem av Sven Werner är en bok som beskriver en användbar modell av framför allt hur energisystemet som försörjer byggnader och industrier med el och värme ser ut, och den modellen kommer vi att använda i föreläsningar och övningar.

Kursen innehåller också några obligatoriska seminarier och ett studiebesök vid en energianläggning. Seminarierna kräver deltagande på schemalagd tid och spelas inte in då syftet är att ta del i diskussioner med andra studenter och lärare.

I samband med kursstart kommer du att få en kursguide som mera detaljerat beskriver vad som görs vid varje undervisningstillfälle.

Välkommen till oss

Hans & Mats

 

Via följande länk hittar du ett övergripande schema för kursen:

https://cloud.timeedit.net/hda/web/public/ri14260X6Z0144Q05YQQ3658Z8630655366W358y4066Y3306368X52X7YY360Q796975536761.html

 


 

 

 

 

röd dalahäst

Kursplan

Kontaktinformation

lila dalahäst

Litteraturlista

Hans E.jpg

Hans Ersson

Kursansvarig och lärare

her@du.se

 

image.png

Mats Rönnelid

Professor i Energiteknik och  lärare

mrd@du.se

 

image.png

Linda Tufvesson

Lärare, Hållbarhet och miljöteknik

ltu@du.se

 

 

Johan Heier.jpg

Johan Heier

Lärare (Även programansvarig för högskoleingenjörsprogrammet)

jhe@du.se

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum