Kursöversikt

Välkommen till Historia I med didaktisk inriktning vid Högskolan Dalarna!

Hej och varmt välkommen till studier i historia vid Högskolan Dalarna i höst! Jag heter Lars Båtefalk, e-post: lba@du.se , och kommer under höstterminen 2024 att vara kursansvarig för kursen Historia I med didaktisk inriktning. Du kan, som blivande student, vända dig till mig med frågor om kursen. Mejla helst, för jag är definitivt lättare att nå per mejl än på telefon.

Den här kursen går på webb och din undervisning med lektioner kommer att äga rum i video- och kommunikationsplattformen Zoom. 

Undervisningen på kursen sker dels i form av föreläsningar som ges direkt i Zoom, eller som är förhands- eller studioinspelade. De föreläsningar som görs direkt spelas också in och läggs ut som länkar. Seminarierna äger också rum i Zoom, vilket gör att seminariedeltagarna kan tala med varandra i realtid. För att du ska kunna följa kursen är det nödvändigt att du har tillgång till bredbandsuppkoppling, att du har bra hörlurar eller liknande samt mikrofon. Webbkamera är också obligatoriskt att ha.

Här på kursens sida i Canvas läggs all information om kursen ut. Här kommer du också att kunna lägga in olika inlämningsuppgifter och uppsatser som du skriver. Sidan finns fullt ut tillgänglig för dig inom kort och vi lägger successivt in ytterligare material allteftersom det blir klart. I allmänhet läggs materialet in under Moduler, och i samband med att nytt material läggs in skriver vi också en kort meddelande om det under Anslag. Du kommer att hitta en del att läsa under Moduler efter hand. Ett preliminärt schema för de första två delkurserna ligger ute i Moduler efter början av augusti.

De två första delkurserna, som är på 7,5 högskolepoäng vardera, löper parallellt under de första tio veckorna. Delkurs 3 respektive 4 löper separat om fem veckor vardera mellan november till januari. Överblick, i delar fördjupning, kritiskt sinne och historisk inlevelse är ord som betecknar mycket av det du kommer att introduceras i under hösten. Vi ser fram mot en termin med, förhoppningsvis, många intressanta diskussioner.

På delkurs 1, som löper parallellt med delkurs 2, är det ett antal seminarier med historievetenskapliga metodövningar, läroplansanalys, och avslutningsvis skrivandet av en mindre historievetenskaplig uppsats. Undervisningen på delkurs 2, som behandlar Nordens historia fram till nutid, utgörs huvudsakligen av föreläsningar med ett mindre antal fördjupningsseminarier. Delkurs 3 och 4 kretsar framförallt kring ett antal seminarier som förberedelser inför respektive examination, kompletterat med föreläsningar som lyfter fram några mer centrala tema och aspekter från litteraturläsningen. En grundläggande idé, som genomsyrar all vår undervisning, är att ingen djupare kompetens är möjligt att uppnå, vare sig i historia eller i något annat ämne, utan att man vet hur kunskapen i ämnet kommer till, vidare läsning inom delar av ämnet och själv i någon mån tillägnar sig verktygen för att finna ny kunskap. Därför tar teori- och metodundervisningen rätt stor plats under början av vår kurs.

Vi ser seminariegruppen som en viktig resurs i alla kursens aktiviteter och deltagare från tidigare kurser har särskilt framhållit att de diskussioner som uppstår i grupperna är mycket värdefulla. Kursens omfattning är begränsad, vilket gör det omöjligt att gå djupt in i alla kursens delar, men vi hoppas att denna utbildning kommer att bidra till att öka ditt intresse för de delar som tas upp och ge dig verktyg att fortsätta din egen utveckling.

Varmt välkommen till höstterminens studier!

 


 

 

 

 

röd dalahäst

Kursplan

Kontaktinformation

lila dalahäst

Litteraturlista

profile.jpg

Namn

Kursansvarig

lba@du.se

 

Namn

"Roll i kursen"

"användarnamn"@du.se

 

Namn

"Roll i kursen"

"användarnamn"@du.se

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum