Kursöversikt

Välkommen till Fakta, fiktion och flerkameraproduktion vid Högskolan Dalarna!

Den här kursen går på Campus Falun och merparten av dina lektioner kommer att ske på plats även om det vid vissa tillfällen kommer att erbjudas inspelat material via lärplattformen samt ibland digitala möten via Zoom. 

Kursen introducerar Tv-studioteknik, narration (berättarfunktion), satir, research och källkritik. Du får kunskap i hur manus formas för ett magasinsprogram för Tv-studioinspelning. Du och de andra delas in i produktionsteam som dels skriver manus om aktuella företeelser i en satirisk stil, dels planerar samt spelar in programmen live med direktredigering.Manuset leder till ett magasinsprogram som produceras i studio. Sketcher förproduceras och används sedan som inslag i magasinsprogrammen. Du skriver även individuella manus för stand-up, för att öva förmågan att skriva satir.

Kursen avslutas med en reflektion över den egna produktionen och hur förhållandet mellan fakta och fiktion kan förstås. Kursen ger dig en möjlighet att utveckla sina färdigheter i att samarbeta och kommunicera med andra samtidigt som studenten lär sig de tekniska grunderna i flerkameraproduktion.

Under den här kursen kommer du till exempel lära dig om:

  • genomföra research kring autentiska personer och företeelser (Modul 1)
  • förhålla sig källkritiskt till sin research (Modul 1)
  • i team producera ett TV-program i magasinsform i form av en flerkameraproduktion med dramatiserade delar (Modul 2)
  • redogöra för de olika yrkesrollerna i en flerkameraproduktion och hur de förhåller sig till varandra (Modul 2)
  • gestalta fakta i dramatisk satirisk form genom manusskrivande (Modul 3)

Du kommer att få arbeta med

  • Modul 1: Research och källkritik - 4 hp
  • Modul 2: Produktion och reflektion - 6 hp
  • Modul 3: Manusövningar, i grupp och individuellt - 5 hp

Vi hoppas att du kommer att bli inspirerad genom intressanta och utmanande diskussioner tillsammans med dina kurskamrater och oss lärare. Som all undervisning vid Högskolan Dalarna, ska undervisningen i kursen vila på teoretisk och vetenskaplig grund samt beprövad erfarenhet

 

Kursen liksom hela programmet bygger mycket på analys och diskussion av eget och andras arbeten samt av kurslitteraturen. Vidare sker mycket arbete i grupp. Därför är närvaro på grupphandledning, seminarier och workshop obligatorisk.

Det innebär:

a) att du alltid måste anmäla frånvaro från något av dessa lektioner

b) att du efter tre (3) uteblivna handledningar/seminarier/workshop får en varning och

c) att du efter fem (5) uteblivna handledningar/seminarier/workshop utestängs från kursen då läraren inte har erforderligt underlag för sin bedömning. Detta innebär att du avregistreras och får ett streck på kursen.

Frånvaroanmälan ska ske via mejl eller telefon till kursansvarig samt berörd lärare. Vid frånvaro på ett seminarium tilldelas du vanligtvis en skriftlig uppgift (PM el likn) att skicka in. Uppgiften är obligatorisk och ska godkännas. Vad gäller föreläsningar bör du närvara eftersom den innehåller kunskapsmaterial som kan ingå i en tentamen eller dugga. Om du måste avstå att närvara bör du ta del av annan students anteckningar från föreläsningen. Ofta lägger föreläsaren ut kringdokument och Power Pointpresentation på Canvas, däremot inte själva föreläsningen.

Lägg märke till att det är ditt eget ansvar att själv hålla reda på de övningar som delas ut under föreläsningar, seminarier samt på Canvas samt inlämningsdatum för dessa övningar.

Här hittar du ett övergripande schema för kursen

 

Profilprodukt-2207.jpg  Kursplan

Profilprodukt-2206.jpg  Litteraturlista

 

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum