Kursöversikt

image.png image.png

Välkommen till kursen Utveckling och lärande vid Högskolan Dalarna!

Jag heter Anna-Maria Segeblad och är kursansvarig i VFU-kursen Utveckling och lärande, GPG2Y5 (F-3) och GPG2Y4 (4-6). Kursen startar med kursintroduktion i september 2024.

Kursrummet här i Canvas består just nu av kursplan, litteraturlista och detta välkomstbrev. Längst ned finner du också ett preliminärt schema och en förteckning över studenter som preliminärt planeras läsa på campus och via nät i kursen. När du har registrerat dig från och med 19 augusti kan du ta del av all information i kursrummet. Kursrummet fylls på allt eftersom inför kursstart. Gruppindelning och VFU-listor publiceras när alla ni studenter har registrerat er. Ju snabbare ni registrerar er ju snabbare kan jag göra grupper. Fram till kursstart kan ändringar göras i kursrummet utan att jag meddelar, från och med kursstart meddelas eventuella ändringar i anslag.

Utveckling och lärande är en VFU-kurs som bygger vidare på den första VFU-kursen Didaktik och ledarskap. Kursen kopplar också ihop med de ämneskurser du har läst tidigare i utbildningen. Kursens övergripande mål är att du som student fördjupar din didaktiska förmåga att planera, genomföra och värdera egen undervisning genom att utveckla kunskaper om och förståelse av olika tvärvetenskapliga perspektiv om barns utveckling och lärande.

Den här kursen går på Campus Falun för dig som har valt det i din programutbildning och på nät via Zoom för dig som valt det. Kursen innehåller föreläsningar, seminarier i seminariegrupper, fältdag, en VFU-period på fem veckor, workshops, grupparbeten, olika uppgifter och examinationer samt två obligatoriska campusdagar i Falun. 

För att sätta i gång tankarna lite redan nu vill jag berätta att i kursen ingår en tematisk planeringsuppgift. Du kommer planera, genomföra och utvärdera undervisning i det ämnesområde som du har specialiserat dig mot under vårens ämneskurs. Temat sträcker sig över cirka 8 - 10 lektioner. Ett tips är att redan nu börja fundera på vilket tema du skulle kunna tänka dig, gärna ämnesövergripande. När du fått bekräftat vilken VFU-skola du ska vara på kan du kontakta din VFU-handledare och bolla om innehåll. Mer detaljer får du när du har registrerat dig i kursen och du har tillgång till hela kursrummet samt vid kursintroduktionen.

Tänk på att inför VFU begära utdrag ur belastningsregistret om du har ett intyg som inte längre gäller.

https://polisen.se/tjanster-tillstand/belastningsregistret/skola-eller-forskola/

 

Datum i kursen som kan vara bra att ha koll på redan nu är:

v 36 - 45            kursen Utveckling och lärande pågår            

v 36                    måndag 2/9 kursintroduktion via zoom eller på campus

v 37                    måndag 9/9 + tisdag 10/9 obligatoriska campusdagar, start 8.30 på måndagen och avslut 14.45 tisdag, mer information i campusmodulen 

v 39 - 43            VFU               

 

Vid frågor och funderingar hör av dig! Vi ses i september.

Med vänliga hälsningar Anna-Maria Segeblad

 

 

 

röd dalahäst

Kursplan

Kontaktinformation

lila dalahäst

Litteraturlista

foto Anna_Maria_Segeblad_2022-04-120928559193.jpg

Namn

Kursansvarig Anna-Maria Segeblad

anse@du.se

 

 

Kursanalys Utveckling och lärande F-6, grl GPG2Y4, GPG2Y5 vt24-1.docx