Kursöversikt

Välkommen till termin 4 i sjuksköterskeprigrammet till kursen "Personcentrerad vård inom somatisk vård" vid Högskolan Dalarna!

 

Detta kursrum gäller även för de studenter som läser på kurskoden VÅ1062.

 

Den här kursen ingår i termin 4 i Sjuksköterskeprogrammet vid Högskolan Dalarna. Under den här kursen kommer du få träna på att koppla samman teori och praktik med fokus utifrån sjuksköterskans ansvarsområde. Kursen utgörs till största del av veksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom somatisk slutenvård. Kursen innehåller även praktiskt prov, seminarier samt skriftlig inlämningsuppgift.

I kursinnehållet integreras ämnena omvårdnad och medicinsk vetenskap. Detta kommer till uttryck när begreppet vård/vårdåtgärder används. Omvårdnad och medicinska kunskaper tränas i den kliniska bedömningen samt i prioritering, planering och genomförande av vården. I kursen ska du som student med viss självständighet tillämpa omvårdnadsprocessen under verksamhetsförlagd utbildning (VFU) utifrån sjuksköterskans kärnkompetenser och ett professionellt förhållningssätt. I kursen ingår även träning i praktiska färdigheter inom sjuksköterskans kompetensområde, med utgångspunkt i systematik, evidensbaserad kunskap, säkerhetsmedvetenhet och ett hållbarhetsperspektiv. Vården ska planeras och genomföras utifrån ett etiskt förhållningssätt med en helhetssyn på människan och i samverkan med vårdtagare och närstående.

 

De teoretiska delarna av kursen kommer du göra i en seminariegrupp där du har samma seminarieledare genom hela kursen. Tanken med detta är att skapa kontinuitet och trygghet. I samband med att du registrerar dig på kursen kommer kursansvarig att manuellt lägga in dig i rätt grupp här i Canvas. Detta kan komma att dröja ett par dagar från det att du är registrerad. När du är tillagd i seminariegruppen kommer du i vänsterkolumnen hitta ikonen  "Grupper", där kan du se vilken seminariegrupp du tillhör. I din seminariegrupp hittar du information och schema för seminariegruppen under "Sidor".

 

Kursen startar med en introduktionsdag som du hittar schemat till under "moduler".

Information om din VFU-plats samt kontaktperson där hittar du i KLIPP. Schema för din VFU får du från din VFU-plats.

I vänsterkolumnen hittar du ikonen "Moduler", där hittar du allt kursmaterial till kursen.

Vi hoppas att du kommer att bli inspirerad genom intressanta och utmanande diskussioner tillsammans med dina kurskamrater och oss lärare. Som all undervisning vid Högskolan Dalarna, ska undervisningen i kursen vila på teoretisk och vetenskaplig grund samt beprövad erfarenhet

 

Varmt välkomna önskar examinator, kursansvariga samt alla lärare i kursen!

 

 

 

 

röd dalahäst

Kursplan

Kontaktinformation

lila dalahäst

Litteraturlista

Bild Lena

Lena Berg

Examinator

lebr@du.se

Kursanalys från VT24

Emelie Hebert

Kursansvarig

ehb@du.se

Kursanalys för HT24

Jenny Hedlund

Kursansvarig

jeu@du.se

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum