Kursöversikt

Hej och välkommen till kursen LP1032: Examensarbete för högskoleexamen i musik- och ljuddesign!
Grundnivå 1 (motsvarar det som tidigare kallades B-uppsats).

Omfattning: 15 hp. Kursen ges under höstterminen 2024, 50% (halvfart).
Kursstart är vecka 36, och kursen slutar v. 2, 2024.

Kursens upplägg
Kursen består av två examinerande moment:
1) Introduktion till vetenskapligt hantverk, 7,5 hp.
2) Självständigt arbete på vetenskaplig grund, 7,5 hp.

Det sistnämnda momentet innebär att Du genomför ett eget vetenskapligt arbete av mindre slag med anknytning till ämnesområdet musik- och ljuddesign. Arbetet består av en uppsats och kan även inkludera ett produktionsprojekt.

Börja planera i god tid!
Det är en god idé att så tidigt som möjligt börja fundera över vad du vill göra som självständigt arbete! Försök tänka ut någon slags
problemställning som du vill undersöka lite närmare. Det kan alltså vara någon typ av vetenskapligt arbete, exempelvis baserat på enkätundersökning, intervjuer, lyssningstest, mätning/experiment, innehållsanalys, litteraturstudier eller kombinationer av olika metoder.

Om du väljer att inkludera ett produktionsprojekt så blir den produktionen utgångspunkten för din uppsats. I så fall kan man tänka att produktionen blir ett sätt att undersöka något, att produktionen/gestaltningen blir ett sätt att försöka hitta svaret på en undersökningsfråga. Detta kan exempelvis gälla att undersöka om ett visst verktyg (mjukvara, hårdvara etc) lämpar sig för en viss uppgift.

Man kan också undersöka en viss arbetsprocess, ett ”material” – eller själva ”slutprodukten”, exempelvis om den fyller en viss funktion (teknisk, ljudkvalitetsmässig, berättande osv.). I sådana undersökningar kan man göra jämförelser mellan två alternativ, eller kanske genomföra någon slags lyssningstest eller annan typ av systematisk utvärdering.

Examinationsformer
Moment 1, Introduktion till vetenskapligt hantverk, examineras med skriftliga inlämningsuppgifter som delas ut i samband med de inspelade föreläsningar som läggs ut i början av varje kursvecka under första halvan av kursen.

Moment 2, Självständigt arbete på vetenskaplig grund, examineras genom en uppsats samt deltagande vid seminarium, inkl. försvar av det egna examensarbetet och opponering på kurskamrats examensarbete.

Arbetsformer
Moment 1: Studenten tar del av inspelade föreläsningar med tillhörande arbetsuppgifter. De flesta av dessa åtföljs av inlämningsuppgifter som bedöms och kommenteras.

Moment 2: I den senare halvan av kursen ligger tyngdpunkten på studentens självständiga arbete och uppsats – samt ev. produktionsprojekt. Det självständiga arbetet genomförs med stöd av handledare.

Litteratur
Backman, Jarl. (2016) Rapporter och uppsatser. 3 uppl. Lund: Studentlitteratur. (223 s). ISBN 9789144097329

Denscombe, M. (2018). Forskningshandboken: för småskaliga forskningsprojekt inom samhällsvetenskaperna (Fjärde upplagan). Lund: Studentlitteratur. ISBN: 9789144122885

Hallin, A., & Karrbom Gustavsson, T. (2019). Projektledning (Tredje upplagan). Stockholm: Liber. ISBN: 9789147131068 

Löwgren, Jonas (2018). Till en designstudent som ska göra examensarbete på
kandidatnivå [kompendium].

Tillgänglig via http://jonas.lowgren.info/Material/kand_design_kompendium.pdf


Har du några frågor är du välkommen att höra av dig via cml@du.se. Och, som sagt, fundera gärna på ämnet för ditt självständiga arbete!

Mvh
Christer Malmgren

Fil.mag. Programansvarig
Musik- och ljuddesign
Akademin Humaniora och Medier
Högskolan Dalarna, 791 88, Falun
+46-708-156 761

 

Profilprodukt-2207.jpg  Kursplan

Profilprodukt-2206.jpg  Litteraturlista

 

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum