Kursöversikt

image.png

Välkommen till Äldre personers levnadsvillkor vid Högskolan Dalarna!

Den här kursen bedrivs nätbaserat och majoriteten av dina föreläsningar kommer att erbjudas som inspelat material via lärplattformen och seminarier kommer att genomföras genom digitala möten via Zoom. 

Välkommen till kursen Äldre personers levnadsvillkor. Denna kurs är samarbete mellan ämnet Omvårdnad och Socialt arbete och riktar sig framför allt mot de som läser Specialistsjuksköterskeprogrammet i vård av äldre och Socionomprogrammets sjunde termin vid Högskolan Dalarna. Kursen ges även som en fristående kurs och du kan därför även möta studenter från andra lärosäten och med andra bakgrunder. 

I kursen behandlas centrala socialgerontologiska begrepp, teorier och forskning om äldre och åldrande sam hur man kan förstå äldre personer levnadsvillkor utifrån den äldre personens sociala, fysiska och kulturella sammanhang. Kursen behandlas även bregrepp som jämlikhet, integritet, värdighet, autonomi och etik vid professionella mötet med äldre personer. 

Kursen bygger på en kombination av självstudier, grupparbeten och seminarium. Självstudier innebär att du tar del av föreläsningar och kurslitteraturen mellan kursträffar. I självstudierna ingår även förberedande instuderings- och seminarieuppgifter. Flera inslag i kursen innebär även grupparbeten där du kommer samarbeta med kurskamrater från andra ämnen och professioner, syftet är att du ska få en vidare förståelse av professionellt hälso- och välfärdsarbete med äldre personer. Det är viktigt för både dig och dina kurskamrater att du aktivt deltar i grupparbetet vilket förusätter att du kommer föreredd. 

Seminarium är både ett lärtillfälle och ett examinationstillfälle och genomförs alltid synkront. Seminarierna syftar till att du som student ska få möjlighet att reflektera och resonera kring delar av kursens innehåll. Seminarierna genomförs i en mindre grupp studenter tillsammans med en seminarielärare. Det är viktigt för både dig och dina kurskamrater att komma förberedd till seminarierna och inför samtliga seminarier finns det en förberedande självstudieuppgift

Förhoppningen är att Dina studier vid Högskolan Dalarna sker i en studiemiljö som Du finner öppen, kreativ och stimulerande. Högskolan står till Ditt förfogande med bibliotek och datasalar. Kursinformation samt kontakten med lärarna i kursen sker via lärplattformen Learn. Kursens kursrum heter AVÅ28P och ASA28Q (HT24), 50 %, dag, distans, Falun). Där finner Du kurshandbok, kursplan, litteraturlista, schema, meddelanden, inlämningsmappar för studieuppgifter och annan aktuell information. Det är viktigt att Du regelbundet besöker kursrummet och håller Dig informerad om vad som händer i kursen.

När du skickar e-post till oss är det viktigt att du använder din e-post från Högskolan Dalarna

Observera att alla tekniska frågor när det gäller distansverktyg besvaras av support@du.se eller 023-7788 88

 

Här hittar du ett övergripande schema för kursen (bifoga fil)


 

 

 

 

röd dalahäst

Kursplan

Kontaktinformation

lila dalahäst

Litteraturlista

Anna Swall

Kursansvarig, Omvårdnad

asw@du.se 

 

Marcus F. Johansson

Kursansvarig, Socialt arbete

mfk@du.se 

 

Lise-Lotte Franklin

Examinator, Omvårdnad

lfn@du.se 

 

Lena Dahlberg

Examinator, Socialt arbete

ldh@du.se

 

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum