Kursöversikt

Skogen i Bodarne.jpg

Välkommen till NV1036 - 

Tematisk kurs inom SO, NO och teknik för grundlärare årskurs F-3 (100%, Dag, Normal, Falun, omg 1) - HT24

vid Högskolan Dalarna!

Du har nu kommit till ditt kursrum i vår lärplattform Canvas, det är här du finner specifik information som rör din kurs. Fram tills att du har registrerat dig är du inloggad här i Canvas som gäst och kan bara ta del av nedanstående information om vad som gäller för din kurs och din första studietid. När du har registrerat dig på kursen får du full tillgång till kursrummet.

OBS! Kom ihåg att du måste registrera dig under registreringsperioden, se du.se/registrering.

Som ny student på Högskolan Dalarna är viktigt att du tar del av information på Välkomstsidan om vad du ska göra när du blivit antagen (checklista).

När du registrerat dig ska du ta del av information under Moduler i detta Canvasrum – där finns information som rör din utbildning.

Den här kursen går på helfart över en termin och ges både på campus samt via nätet. Digitala möten (exempelvis seminarier) sker via Zoom. Zoomrummen är knutna till respektive lärare som ansvarar för seminariet, se Moduler för länkar till aktuellt Zoomrum.

När det gäller seminarier och andra gruppaktiviteter ser vi gruppen som en viktig resurs och deltagare från tidigare kurser har särskilt framhållit att de diskussioner som uppstår i grupperna är mycket värdefulla. Kursens omfattning är begränsad, vilket gör det omöjligt att gå djupt in i alla kursens delar, men vi hoppas att denna utbildning kommer att bidra till att öka ditt intresse för naturvetenskap och samhällsvetenskap och ge dig verktyg att fortsätta din professionella utveckling som lärare i samarbete med kollegor.

Vi hoppas att du kommer att bli inspirerad genom intressanta och utmanande diskussioner tillsammans med dina kurskamrater och oss lärare. Som all undervisning vid Högskolan Dalarna, ska undervisningen i kursen vila på teoretisk och vetenskaplig grund samt beprövad erfarenhet

Observera att alla studenter har två obligatoriska campusträffar om tre dagar vardera: vecka 39 och vecka 51.

Här presenteras en översiktlig beskrivning av delkursernas innehåll.

Delkurs 1: Människa, vetenskap och världsbilder, 9 hp

I delkurs 1 behandlas bland annat naturvetenskapliga, samhällsvetenskapliga och humanistiska perspektiv på människans sätt att leva och se på tillvaron förr och nu, här och i andra kulturer och miljöer. 
I delkursen diskuteras även hur teknikens utveckling påverkat människans världsbild och tillvaro. 
Dessutom introduceras vetenskaplig verksamhet och arbetssätt ur ett naturvetenskapligt och samhällsvetenskapligt perspektiv.

Delkurs 2: En hållbar värld, 10,5 hp

I delkurs 2 problematiseras i vid bemärkelse hur människan i tid och rum och på olika sätt interagerar med sin omgivning och vad detta får för återverkning på jordens betingelser.
Här uppmärksammas ekologisk hållbarhet genom ämnesområden som resurser, miljö, klimat, befolkningstillväxt, energi och teknik utifrån ett lokalt såväl 
som ett globalt perspektiv. 
I delkursen behandlas även social hållbarhet genom begrepp som mångfald, globalisering, makt, genus och värdegrund. 
Skolans roll i arbetet med frågor om hållbar utveckling diskuteras samt tillämpas praktiskt i en fältuppgift vid er partnerskola, som ett sätt att skapa samband mellan teori och praktik.

Delkurs 3: Plats, identitet och lärande, 10,5 hp

I delkurs 3 får du chans att närma dig naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga arbetssätt, modeller och teorier samt hur dessa kan användas i undervisningen. 
I delkursen diskuteras närmiljöns och platsens betydelse för identitetsskapande och lärande och i anslutning till detta berörs betydelsen av att uppleva naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga fenomen med hjälp av kropp och sinnen. 
Estetiska lärprocesser och den digitala teknikens betydelse i undervisningen uppmärksammas.

Här hittar du ett övergripande schema för delkurs 1. Schema 24-09-19.pdf

Här hittar du ett övergripande schema för delkurs 2.Schema delkurs 2 2024-10-17.pdf

Här hittar du ett övergripande schema för delkurs 3: Schema Delkurs 3, uppdaterat-1.pdf

Susanniemaj.jpg


Kursansvariga Susanne Antell, sat@du.se och Annie-Maj Johansson, ajn@du.se

 

 

 

 

röd dalahäst

Kursplan

Kontaktinformation

lila dalahäst

Litteraturlista

Pia Gustafsson

Seminarieledare

pgs@du.se

 

Namn

"Roll i kursen"

"användarnamn"@du.se

 

Namn

"Roll i kursen"

"användarnamn"@du.se

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum