Kursöversikt

IMG_9477_2.JPG

Välkommen till Fysisk planering II - översiktsplanering vid Högskolan Dalarna!

Välkommen till kursen Fysisk planering II - översiktsplanering. Denna kurs handlar om översiktsplanering och riktar sig framför allt mot de som läser årskurs 2 på Bygg- och samhällsplanerprogrammet. 

Vi hoppas att du kommer att bli inspirerad genom intressanta och utmanande diskussioner tillsammans med dina kurskamrater och oss lärare. Som all undervisning vid Högskolan Dalarna, ska undervisningen i kursen vila på teoretisk och vetenskaplig grund samt beprövad erfarenhet

Kursen behandlar den översiktliga planeringens former i Sverige. Viktiga planeringsdokument och lagar som styr det översiktliga fysiska planeringsarbetet beskrivs och analyseras. Insamling, sammanställning och analys av information samt hanteringen av planeringsunderlag, praktiseras genom en planeringsuppgift där processmetodik och olika planeringsverktyg tillämpas för framtagande av översiktliga planer. Projektarbetet redovisas i form av en skriftlig rapport där studenterna presenterar resultatet i text och bild. Vidare avhandlas makt- och jämställdhetsperspektiv i teori och praktik.

Olika involverade aktörers intressen, roller, mandat och resurser behandlas med utgångspunkt i olika planeringssituationer och aktuella diskurser om översiktlig planering.

Kursen består av parallellt löpande spår med teoretisk kunskap som förmedlas genom föreläsningar och litteratur, diskussioner i seminarieform samt den praktiska planeringsuppgiften där teoretisk kunskap och insikter från diskussionerna integreras.

Under kursen kommer du att få arbeta med att

  • Redogöra för den svenska översiktliga fysiska planeringen och dess betydelse i ett samhällsbyggnadsperspektiv
  • Visa fördjupade kunskaper om plan- och bygglagen och dess instrument för översiktlig planering samt samspel med andra planeringsnivåer, planeringsformer och angränsande lagstiftning
  • Inhämta, sammanställa och analysera relevant information som används inom översiktlig planering.
  • Presentera och hantera kunskapsunderlag för den översiktliga planeringen muntligt, skriftligt samt med hjälp av kartor och bilder, bland annat med stöd av geografiska informationssystem.
  • Tillämpa processmetodik och verktyg för översiktlig planering och framställning av översiktsplaner.
  • Kritiskt analysera och föra dialog kring olika planeringssituationer och förekommande intressen, ståndpunkter och diskurser inom översiktlig planering.

 


 

 

 

 

röd dalahäst

Kursplan

Kontaktinformation

lila dalahäst

Litteraturlista

Therese_Olsson_IMG_3652-1.jpg

Therese Olsson

Kursansvarig

tos@du.se

 

Gabriella Haglund

Lärare

gha@du.se

 

Ulf Ranhagen

Lärare workshop

urn@du.se

 

Daniel Brandt

Lärare GIS

dbr@du.se

 

Yvonne Seger

Gästlärare

 

Håkan Persson

Länsstyrelsen Dalarna

 

Daniel Svensson 

Samhällsplanerare Ludvika kommun

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum