Kursöversikt

Högskolan Dalarna byggnad och utomhusmiljö på Campus Falun

Foto: Madelene Håll

Välkommen till Skolväsendets historia och samhällsuppdrag - förskoleklass och grundskolan åk 4-6!

I detta kursrum i lärplattformen Canvas kommer du att hitta den information som du behöver inför kursstarten och under pågående kurs. Välkommen!

Denna kurs inleder grundlärarprogrammet (F-3 respektive 4-6). Kursen är en introduktion till skolans framväxt och uppdrag, läraryrket, lärarutbildning och akademiska studier.

Längre ner på denna sida hittar du länkar till kursplan och litteraturlista. Ta del av dessa dokument innan kursen startar. Observera att en del av kurslitteraturen består av länkar och dokument som tillhandahålls via kursrummet (se mer information i litteraturlistan). Det är dock viktigt att redan vid kursens start ha tillgång till böckerna Utbildningshistoria (2019) och Juridik för lärare (2017).

Den här kursen går både som distanskurs och som kurs på Campus Falun. Kursrummet är gemensamt för båda varianterna. Föreläsningar och workshops kommer ibland att erbjudas på plats för campusstudenter och ibland bara på nätet via Zoom. Distansstudenter deltar alltid via Zoom med undantag av tre campusdagar (se mer nedan). Vissa föreläsningar spelas in och ibland används inspelat material som tillhandahålls via kursrummet i Canvas. För campusstudenterna är alla seminarier på plats på Högskolan Dalarna och för distansstudenterna genomförs kursens seminarier via Zoom. Ni hittar tiderna för era seminarium i schemat (se länken nedan).

Vi inleder grundlärarprogrammet med att i denna första kurs utgå från de övergripande frågorna: Vad är skola? Varför har vi skola? Frågeställningarna är både utbildningsfilosofiska och utbildningspolitiska.

Under den här kursen kommer du till exempel lära dig om:

  • skolans framväxt och uppdrag,
  • skolans organisation och styrning,
  • hur frågan om skolans uppdrag kan studeras ur ett historiskt och internationellt perspektiv.

Samtidigt är kursen till sitt innehåll och sina arbetsformer en medveten introduktion till att på ett vetenskapligt sätt närma sig och studera skolväsendets historia och samhällsuppdrag. Kursens innehåll kommer att behandlas i föreläsningar, seminarier, skriftliga och muntliga redovisningar och examinationer, diskussioner och arbete i studiegrupper samt egna studier av kurslitteratur. Vi hoppas att du kommer att bli inspirerad genom intressanta och utmanande diskussioner tillsammans med dina kurskamrater och oss lärare.

Kursen inleds den 15 januari för alla studenter (både distans och campus) med tre campusdagar (15-17/1) på plats här i Falun.

Vi lärare i kursen ser fram emot att träffa er och få starta upp kursen!

Mer information om programstarten finns i programrummet.

I modulen Allmän information om kursen hittar du schema och kurshandbok.

Kursrummet är under uppbyggnad och fylls på kontinuerligt under kursens gång.

Jag som skriver är kursansvarig för kursen som helhet och heter Anna Henriksson Persson. Du som har frågor eller undrar över något som rör kursen är välkommen att höra av dig till mig och du når mig lättast via mejl: apr@du.se.

För frågor som rör programmet som helhet vänder du dig till programansvarig Camilla Söderberg (csd@du.se).

Varmt välkommen till kursen!

 

 

 

 


 

 

 

 

Profilprodukt-2207.jpg

Kursplan

Kontaktinformation

Profilprodukt-2206.jpg

Litteraturlista

Anna Henriksson Persson

Kursansvarig

apr@du.se

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum