Kursöversikt

image.png

Välkommen till kursen VÅ1062, Personcentrerad vård inom somatisk vård, vid Högskolan Dalarna!

Den här kursen ingår i termin 4 i Sjuksköterskeprogrammet vid Högskolan Dalarna. Under den här kursen kommer du få träna på att koppla samman teori och praktik med fokus utifrån sjuksköterskans ansvarsområde. Kursen utgörs till största del av veksamhetsförlagd utbildning (VFU) inom somatisk slutenvård. Kursen innehåller även färdighetsträningar, seminarier samt skriftlig inlämningsuppgift.

I kursinnehållet integreras ämnena omvårdnad och medicinsk vetenskap. Detta kommer till uttryck när begreppet vård/vårdåtgärder används. I kursen tillämpas omvårdnadsprocessen med beaktande av såväl fysiska, psykiska, sociala, kulturella, som andliga och existentiella aspekter och behov. Träning i omvårdnadsdiagnostiskt tänkande och upprättande av omvårdnadsplaner ingår, samt genomförande av omvårdnads- och medicinsktekniska åtgärder utifrån evidens- och erfarenhetsbaserad kunskap med hänsyn till patientens önskemål. Vidare tränas kommunikation och etiskt förhållningssätt i mötet med patient, närstående och vårdteam. Integrering av omvårdnad och medicinska kunskaper tränas i den kliniska bedömning samt i prioritering, planering och genomförande av vården.

Information om din VFU-plats samt kontaktperson där hittar du i KLIPP. Schema för din VFU får du från din VFU-plats.

De teoretiska delarna av kursen kommer du göra i en seminariegrupp där du har samma seminarieledare genom hela kursen. Tanken med detta är att skapa kontinuitet och trygghet. I samband med att du registrerar dig på kursen kommer kursansvarig att manuellt lägga in dig i rätt grupp här i Canvas. Detta kan komma att dröja ett par dagar från det att du är registrerad. När du är tillagd i seminariegruppen kommer du i vänsterkolumnen hitta ikonen  "Grupper", där kan du se vilken seminariegrupp du tillhör. I din seminariegrupp hittar du information och schema för seminariegruppen under "Sidor".

 

I vänsterkolumnen hittar du ikonen "Moduler", där hittar du allt kursmaterial till kursen.

Vi hoppas att du kommer att bli inspirerad genom intressanta och utmanande diskussioner tillsammans med dina kurskamrater och oss lärare. Som all undervisning vid Högskolan Dalarna, ska undervisningen i kursen vila på teoretisk och vetenskaplig grund samt beprövad erfarenhet

 

Varmt välkomna önskar examinator, kursansvariga samt alla lärare i kursen!

 


 

 

 

 

Profilprodukt-2207.jpg

Kursplan VÅ1062

Kursansvariga och examinator

Kontaktuppgifter

Lärare i kursen

Kontaktinformation

Profilprodukt-2206.jpg

Litteraturlista VÅ1062

Emelie Hebert

Kursansvarig

ehb@du.se

Klinisk adjunkt på medicin- och infektionskliniken,

Falu lasarett.

 

Anna Larsveden

ala@du.se

Klinisk adjunkt på kardiolog, geriatrisk/rehabiliterande- avdelning på Falu lasarett och Ludvika lasarett samt Medicinkliniken Ludvika lasarett. Avesta lasarett.

 

profilbild.jpg

Jenny Hedlund

Kursansvarig

jeu@du.se

 

 

Aleksandra Ljudén

allj@du.se

Klinisk adjunkt vårdavdelningar

Mora lasarett.

 

image.png

Lena Berg

Examinator

lebr@du.se

 

 

Sara Lundvall

sll@du.se

Klinisk adjunkt för gynavdelning, ortopedavdelning, palliativ avdelning samt öron- näsa och hals kliniken.

 

 

Andreas Ryde

anry@du.se

Klinisk adjunkt för kirurgkliniken

Falu lasarett.

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum