Kursöversikt
Välkommen till kursen grundläggande energiteknik vid Högskolan Dalarna!
Den här kursen ingår i andra året i byggingenjörsprogrammet och knyter delvis an till den tidigare kursen i byggfysik med en del repetition. På den här sidan presenteras nedan allmän information om kursen, lärandemålen samt lärandeaktiviteter för att uppnå målen. För att ta del av kursmaterialet, gå vidare till Moduler (detta kräver att du är registrerad på kursen). Kontaktuppgifter till kursens lärare kan hittas längst ner på denna sida. Skulle du stöta på problem av mer generell natur, tveka inte att kontakta vår support, antingen via E-mail eller via supportcafé i Zoom.
Varför studera denna kurs?
Energifrågan blir allt viktigare i vårt arbete att minimera den påverkan på klimatet och vår planet som vi har. Detta gäller inte minst i byggsektorn, där både energieffektiva nya hus men kanske framförallt, på grund av låg nybyggnadstakt och ett stort bestånd äldre byggnader, energieffektiv renovering är väldigt viktiga områden. Det övergripande syftet med denna kurs är att ge en grundläggande förståelse för termodynamiska och strömningsrelaterade koncept och begrepp inom energitekniken, för att sedan bl.a. koppla detta till beräkningsmetoder och installationstekniska utrustningar som används inom byggsektorn. Kursen kopplar bakåt till byggfysik, där vissa moment repeteras, samt framåt till installationsteknik.
Vad innehåller kursen?
Efter godkänd kurs ska du som student uppfylla ett antal lärandemål, vilka beskrivs i detta avsnitt.
- Ett lärandemål är att du ska kunna använda begrepp och teorier inom termodynamik, strömningslära samt värmelära. Detta är en grundläggande förståelse som är viktig för att du ska kunna förstå och relatera till t.ex. materialval, val av byggnadsteknik eller val av installationsteknisk utrustning utifrån ett energiperspektiv. Detta kommer att beröras och succesivt utökas genom hela kursen allt eftersom vi kommer in på nya områden.
- När väl grundläggande förståelse finns så är nästa mål dels att kunna beskriva och förklara funktion samt dels att kunna utföra tekniska beräkningar på utvalda fenomen och komponenter inom det energitekniska området. Även om det inte alltid är du som byggingenjör som kommer att utföra alla typer av beräkningar som vi går igenom i kursen, ger det ändå en värdefull insikt i, samt förståelse för dessa. Vi kommer både att öva på grundläggande beräkningar kring energi, effekt och värmetransport men även beräkningar på strömmande system, värmepumpar och värmeväxlare.
- Det sista kursmålet rör begreppen energikvalitet och primärenergi, där målet är att redogöra för hur dessa relaterar till effektiv energianvändning. Speciellt primärenergi är ett begrepp som blivit viktigare och nu även ingår i Boverkets byggregler.
Kursen avslutas med en tentamen som kopplar till bedömningen av alla tre kursmål. I kursen ingår även en laboration som kopplar till mål 2, där värmepumpen är den teknik som blir fokus i laborationen. Det ingår även ett obligatorisk seminarium med en uppgift kopplad till sig som främst kopplar till mål 1 och handlar om begreppet naturlig ventilation.
Lärandeaktiviteter och bedömning
Kursen har ett relativt brett innehåll och är ganska ”klassiskt” uppbyggd runt föreläsningar samt räkneövningar som kopplar till innehållet i föreläsningarna. Föreläsningarna erbjuds som inspelningar som blir tillgängliga i kursrummet under kursens gång. En viktig del av kursens mål är dels att bekanta sig med olika teorier och koncept för att sedan applicera dessa på beräkningsproblem, vilket gör att detta upplägg bedömts lämpligt. Förutom föreläsningar och övningar ingår även en obligatorisk laboration, samt ett obligatoriskt seminarium med tillhörande uppgift. Laborationen utförs i grupp och närvaro på lab samt godkänd labrapport krävs för slutbetyg i kursen (det blir en enklare rapport samt diskussion som görs vid labtillfället). Inför det obligatoriska seminariet som handlar om naturlig ventilation görs en skriftlig förberedelseuppgift. En tillfredsställt genomförd förberedelseuppgift samt ett aktivt deltagande på seminariet krävs för godkänt betyg. Kursen avslutas med en skriftlig tentamen, vilken också avgör kursens slutbetyg (U-5).
Inlämningar i kursen sker uteslutande via lärplattformen och de inlämningsmappar som förbereds där. Sena inlämningar under kursen kan komma att behandlas först vid kursens slut. Inlämningar som inkommer efter kursens avslut behandlas i mån av tid, vilken kan komma att bli först vid närmast följande omtentamenstillfälle. Om du lämnar in en uppgift efter kursens avslut ska du i samband med detta skicka E-post till berörd lärare så att denne blir medveten om inlämningen.
Efter kursens avslut erbjuds du att lämna åsikter i en kursvärdering som genomförs i lärplattformen. Dina svar uppskattas och är viktiga för kursens utveckling och tas alltid i beaktande i den kursanalys som görs. Synpunkter kan förstås även lämnas under pågående kurs så att anpassningar till aktuell studentgrupp kan göras vid behov.
Kontaktinformation |
||||
Johan Heier Kursansvarig samt huvudsaklig lärare jhe@du.se |
||||
|
Mats Rönnelid Seminarieledare "naturlig ventilation" mrd@du.se |
Kurssammanfattning:
Datum | Information | Sista inlämningsdatum |
---|---|---|